MOME workshop a Rákosy Glass-nál

A RÁKOSY-GLASS KFT. LEHETŐSÉGET BIZTOSÍTOTT A MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM HALLGATÓI SZÁMÁRA, HOGY RÉSZT VEGYENEK EGY WORKSHOPPAL EGYBEKÖTÖTT GYÁRLÁTOGATÁSON, MELY SORÁN LAMINÁLT ÜVEGEKET KÉSZÍTETTEK.

A különböző szakokról (építőművész, tárgyalkotó, kerámiatervező) érkező Hallgatók Kollégáink vezetésével bejárták üzemünket, melynek során megismerkedtek a síküveg feldolgozásának legfontosabb munkafolyamataival. Láthatták többek között az üvegvágás-, és csiszolás, valamint a CNC megmunkálás és az edzés, illetve a laminálás fázisait is. Természetesen az üvegek dekorálási lehetőségeiről - mint például a nyomtatás - és a hőszigetelő üvegek gyártásáról is szó volt. Az olyan különleges szerkezetek is bemutatásra kerültek, mint a fűtő üveg.

A gyárlátogatás után a Hallgatók kipróbálhatták magukat a laminált üveg gyártásában is; a csapatok előre leszabott és élcsiszolt, illetve edzett üvegtáblákat kaptak méretre vágott lamináló fóliával ellátva, melyhez saját anyagokat kellett hozniuk és elhelyezniük azt az üvegrétegek között. Az anyagok kiválasztása nem volt könnyű feladat, hiszen az anyagnak a laminálási eljáráshoz számos kritériumnak kell megfelelnie; például 120°C-ig hőállónak kell lennie, de ami a legfontosabb, hogy nagyon vékony, mindenhol azonos vastagságú anyagot kell használni, ellenkező esetben buborékosodás, illetve akár üvegtörés is bekövetkezhet. Az egyszerűbbektől a cizelláltabbakig sokféle megoldást láttunk; több Hallgató nagyon frappánsan oldotta meg a feladatot. Volt, aki krétával rajzolt a lamináló fóliára, de olyan is akadt, aki állati eredetű anyagokat - madártollat vagy éppen macskaszőrt - használt, de még különböző fűszerek is kerültek az üvegrétegek közé.

Mindenkinek köszönjük a részvételt és sok sikert kívánunk a továbbiakhoz!

A járványügyi helyzet miatt a gyárlátogatást és a workshopot alacsony létszámmal, szigorú higiéniai előírásokat betartva tartottuk meg.


CÉGÜNK FOLYAMATOS LEHETŐSÉGET BIZTOSÍT AZ ÜVEGGEL TERVEZŐ, GONDOLKODÓ FIATALOK SZÁMÁRA, HOGY BETEKINTÉST NYERJENEK A MEGMUNKÁLÁSI FOLYAMATOKBA ÉS FELTÉRKÉPEZHESSÉK A BENNÜK REJLŐ LEHETŐSÉGEKET. MERT NÁLUNK AZ ÜVEG ALKOTÁSSÁ VÁLIK.
Termékeink és szolgáltatásaink

Termékeink és szolgáltatásaink skálája rendkívül széles. Üvegfeldolgozásban verhetetlenek vagyunk: vágás, élcsiszolás, fúrás, CNC megmunkálás, hőkezelés, hajlítás, festés, nyomtatás, felületkezelés - ezen munkafolyamatokat a legmodernebb berendezésekkel, magasan képzett kollégáink segítségével végezzük. Mindemellett mérnöki tervezési tevékenységet is folytatunk, és beépítést is vállalunk.

Amennyiben szeretne értesülni legfrissebb híreinkről vagy legújabb termékeinkről, kérjük, iratkozzon fel hírértesítőnkre.
Feliratkozom a hírértesítőre